Lokerse paardenworst
Na de wedstrijd tegen GBA op 1/12/07 trakteren pépé en mémé Jelle de U12 entourage op Lokerse paardenworst. Vorig jaar mochten velen onder ons voor de eerste maal dit 'erkend' streekgerecht proeven met de nodige bijval. Trouwe supporters André en Christiane stuurden ons ook wat meer info over wat een streekproduct eigenlijk is. Vermits in onze groep nogal wat culinair geïnteresseerden zitten geven we de uitleg er graag bij. Wat moet het heerlijk wonen zijn in Limburg als ik de lijst hieronderaan zo eens bekijk.
Criteria streekproduct: Streekproducten zijn op één of andere manier verbonden aan een streek. Dit betekent dat ofwel de ingrediënten afkomstig zijn uit de streek, ofwel is de bereidingswijze streekgebonden.
Om het Vlaamse label van erkend traditionele streekproducten te krijgen, moet voldaan worden aan 5 criteria:
1. Zij worden bereid met grondstoffen uit de streek. Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer voldoende voorradig en kunnen deze ingevoerd worden.
2. Deze producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product.
3. Traditionele streekproducten worden naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie.
4. De traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van oorsprong.
5. Traditie betekent een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit. Om erkend te worden moeten producten minimaal 25 jaar bestaan.
Andere erkende streekproducten:
- West-Vlaamse gerookte sprot
- Congolaiskes
- Kerstbier uit de Denderstreek
- Hamse graanmosterd
- Lokerse paardenworst
- Limburgse bloedworst
- Limburgse gebakken paté
- Hasseltse (graan)jenever
- Hasseltse speculaas
- Limburgse heidebitter
- Limburgse stroop
- Knapkoek uit het Maasland
- Limburgse appelwijn met druiven
- Koffie uit het land van Loon
Geen opmerkingen:
Een reactie posten